RUSZIN

ÖNKORMÁNYZAT

RUSZIN NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT

Ferencz Gabriella

elnök

E-mail: ferencz.gabi78@gmail.com

  • Ferencz Gabriella — elnök
  • Kondrát Adrienn — elnökhelyettes, képviselő
  • Takácsné Hanák Mária — képviselő

 

Levelezési cím: 3881 Baskó, Fő út 43.

E-mail: baskoiruszinonkormanyzat@gmail.com

További elérhetőségek: 

Kondrát Adrienn

Tel.: +36 47/330-160, +36 70/227-8520

E-mail: kondratadri1@gmail.com

Facebook link

Pályázatok - Események

Képgaléria

Anyanyelvi Ruszin Tábor – Abod

  1. augusztus 2. – 2020. augusztus 7.

 A baskói anyanyelvi ruszin tábor fő célja az volt, hogy megismertessük a gyerekekkel a ruszin nyelvet és erősítsük bennük a görögkatolikus hitet. Minden étkezést imával kezdtünk és azzal fejeztünk be. Az anyanyelvi ruszin táborba 2020. augusztus 2-án a vasárnapi szentmise után indultunk Abodra.  A szállás elfoglalása után átadtuk a gyerekeknek a ruszin zászlóval ellátott pólókat és megnyitottuk a tábort. Elkészítettük a tábor zászlóját, amely a ruszin zászló mintájára készült és a gyerekek kézlenyomataival lett kiszínezve. A tábortűz körül szalonnát sütöttünk a gyerekekkel. A tábor 2. napján elindultunk Szendrőbe, ahol Jósvay István idegenvezetésével megtekintettük a város nevezetességeit. Ebéd után ellátogattunk az Aggteleki Cseppkőbarlangba, ahol a Vörös-tói középtúrán vettünk részt. Jósvafőn megvacsoráztunk és élményekben gazdagon visszatértünk Abodra a szállásunkra. Kedden a miskolci vadasparkot fedeztük fel, ahol a nagy melegre való tekintettel vendégül láttuk a gyerekeket egy fagylaltra. Lillafüred megtekintése és az ebéd után felültünk a kisvasútra, amellyel a végállomásig vonatoztunk. A nap zárásaként pihentető sétát tettünk a diósgyőri tündérkertbe. Szerdán pihenésképpen kézműves foglalkozásokat szerveztünk a gyerekeknek. Délelőtt Varga István közreműködésével nemezeltek és agyagoztak a gyerekek. Délután szalvétatechnikával ajtókopogtatót, sóképet, illetve ruszin zászlót készítettek a gyerekek. Orosz-Tóth Györgyné, abodi ruszin elnökasszony és férje bemutatták Abod nevezetességeit, illetve a ruszin asszonyok vendégül láttak minket krumplilángossal és frissítő üdítőt is kaptak a gyerekek. Augusztus 6-án Úrszínváltozás ünnepét az edelényi görögkatolikus templomban töltöttük, ahonnan ellátogattunk az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyba. Ebéd után meglepetéssel készültünk a gyerekeknek és elvittük őket moziba, ahol üdítőt és popcornt is vettünk nekik. Péntek délelőtt élményfát készítettek a gyerekek, ebéd után pedig elindultuk haza.

A táborban töltött napok alatt a gyerekek jobban megismerték egymást, igazi csapattá kovácsolódtak. Kirándulásaink során ismereteket szereztek a gyerekek mind a történelem, biológia, földrajz, néprajz, illetve ruszin hagyományok és a ruszin nyelv terén.  Nagy örömünkre szolgált, hogy a gyerekek a mai napig jó szívvel emlékeznek vissza a táborban eltöltött napokra.

Jövőben terveink között szerepel, a gyerekek nagy örömére, hogy hagyományteremtő céllal a következő években is, amennyiben lehetőségünk nyílik rá tábort szervezünk.

Képgaléria

Anyanyelvi Ruszin Tábor – Eger

Az Anyanyelvi Baskói Ruszin Tábor idén, második alakalommal került megrendezésre, melynek helyszíne Eger városa volt. A pályázat keretein belül 15 fő általános iskolás korú gyermek táboroztatására kerülhetett sor. A tábor célja idén a tavaly megszerzett ruszin nyelvi képességek felelevenítése, bővítése, a ruszin hagyományok ápolása, illetve a görög katolikus hitre való nevelés volt.

A táborba 2021. július 25-én, a vasárnapi liturgia és a családdal töltött ebéd után 14 órakor indultunk útnak. Útközben Miskolctapolcán megtekintettük a Bencés Apátság romjait.Szállásunk a Neumann Ifjúsági-és Diákszállóban volt, ahol érkezés után elkészítettük a szobabeosztást és ismertettük a házirendet. Vacsorára a Minaret Hotel éttermében került sor, ahol Kramarenkó Viktor Elnök Úr is a vendégünk volt, akitől a gyerekek ruszin logóval ellátott sapkát kaptak.

A tábor második napjának délelőttjét Noszvajban töltöttük, ahol megtekintettük a De La Motte kastélyt, részt vettünk egy kincskeresésen a kastélykertben lévő Tündérkertben. Ebéd után Mezőkövesdre látogattunk, ahol megnéztük a Hadas városrész látnivalóit, illetve a Görög Katolikus templomot. Táborunk harmadik napját strandolással töltöttük a nagy hőségre való tekintettel. A fárasztó fürdőzés után, szerdán kézműveskedtünk, elkészítettük a tábor zászlót, élményfát festettünk és galacsin technikával ruszin nemzeti zászlót csináltunk. Takács Anna előadást tartott „Ruszinságunk története dióhéjban” címmel, illetve Kondrát Nikolett bemutatta II. Rákóczi Ferenc életét. Vacsora után lehetőséget biztosítottunk a gyereknek, hogy felülhessenek az óriáskerékre, majd megtekintettük a Dobó tér nevezetességeit.

A tábor negyedik napját a Varázstoronyban kezdtük, ahol fizikai és csillagászati kiállításon vettünk részt. Ezután a Camerobscura segítségével a város élő képét tekintettük meg, majd az Egri Érseki Palotába látogattuk. Ebéd után a KopcsikMarcipánia és Harangöntő-házat csodáltuk meg, majd felmásztunk az Egri várba, ahol megnéztük a várban lévő kiállításokat. A pénteki napunkat a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság templom megtekintésével kezdtük, ahol audioguide-os idegenvezetésben volt részünk. A nap hátralévő részét Szilvásváradon töltöttük, ahol kisvonatoztunk, elsétáltunk a Fátyol-vízeséhez és felmásztunk az Istállós-kői barlanghoz. Este részt vettünk az Egri Bazilikában a Missziós Kereszt érkezése és fogadása tiszteletére tartott Szentmisén. A tábor utolsó napján, reggeli után fájó szívvel hagytuk el Egert.

Hagyományunkhoz híven a napi étkezéseket imádsággal kezdtük és zártuk, a foglalkozások alatt, illetve útközben ruszin mondókákat és dalokat hallgattunk. A tábor ideje alatt két gyermeket is megleptünk egy-egy tortával születésnapjuk alkalmából.Reméljük a gyerekek élményekben gazdag, tartalmas hetet töltöttek el Egerben és jövőre is lehetőségünk lesz felejthetetlen élményeket nyújtani nekik.

 

                           

KÉRDÉSE

VAN?

TÁMOGATÓINK