RUSZIN

ÖNKORMÁNYZAT

RUSZIN NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT

Ferencz Gabriella

elnök

Tel: +36 30/302 8061

E-mail: ferencz.gabi78@gmail.com

  • Ferencz Gabriella — elnök
  • Kondrát Adrienn — elnökhelyettes, képviselő
  • Takácsné Hanák Mária — képviselő

Levelezési cím: 3881 Baskó, Fő út 43.

E-mail: baskoiruszinonkormanyzat@gmail.com

További elérhetőségek: 

Kondrát Adrienn

Tel.: +36 30/260 8416

E-mail: kondratadri1@gmail.com

 

Pályázatok - Események

Képgaléria

Anyanyelvi Ruszin Tábor – Abod

  1. augusztus 2. – 2020. augusztus 7.

 A baskói anyanyelvi ruszin tábor fő célja az volt, hogy megismertessük a gyerekekkel a ruszin nyelvet és erősítsük bennük a görögkatolikus hitet. Minden étkezést imával kezdtünk és azzal fejeztünk be. Az anyanyelvi ruszin táborba 2020. augusztus 2-án a vasárnapi szentmise után indultunk Abodra.  A szállás elfoglalása után átadtuk a gyerekeknek a ruszin zászlóval ellátott pólókat és megnyitottuk a tábort. Elkészítettük a tábor zászlóját, amely a ruszin zászló mintájára készült és a gyerekek kézlenyomataival lett kiszínezve. A tábortűz körül szalonnát sütöttünk a gyerekekkel. A tábor 2. napján elindultunk Szendrőbe, ahol Jósvay István idegenvezetésével megtekintettük a város nevezetességeit. Ebéd után ellátogattunk az Aggteleki Cseppkőbarlangba, ahol a Vörös-tói középtúrán vettünk részt. Jósvafőn megvacsoráztunk és élményekben gazdagon visszatértünk Abodra a szállásunkra. Kedden a miskolci vadasparkot fedeztük fel, ahol a nagy melegre való tekintettel vendégül láttuk a gyerekeket egy fagylaltra. Lillafüred megtekintése és az ebéd után felültünk a kisvasútra, amellyel a végállomásig vonatoztunk. A nap zárásaként pihentető sétát tettünk a diósgyőri tündérkertbe. Szerdán pihenésképpen kézműves foglalkozásokat szerveztünk a gyerekeknek. Délelőtt Varga István közreműködésével nemezeltek és agyagoztak a gyerekek. Délután szalvétatechnikával ajtókopogtatót, sóképet, illetve ruszin zászlót készítettek a gyerekek. Orosz-Tóth Györgyné, abodi ruszin elnökasszony és férje bemutatták Abod nevezetességeit, illetve a ruszin asszonyok vendégül láttak minket krumplilángossal és frissítő üdítőt is kaptak a gyerekek. Augusztus 6-án Úrszínváltozás ünnepét az edelényi görögkatolikus templomban töltöttük, ahonnan ellátogattunk az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyba. Ebéd után meglepetéssel készültünk a gyerekeknek és elvittük őket moziba, ahol üdítőt és popcornt is vettünk nekik. Péntek délelőtt élményfát készítettek a gyerekek, ebéd után pedig elindultuk haza.

A táborban töltött napok alatt a gyerekek jobban megismerték egymást, igazi csapattá kovácsolódtak. Kirándulásaink során ismereteket szereztek a gyerekek mind a történelem, biológia, földrajz, néprajz, illetve ruszin hagyományok és a ruszin nyelv terén.  Nagy örömünkre szolgált, hogy a gyerekek a mai napig jó szívvel emlékeznek vissza a táborban eltöltött napokra.

Jövőben terveink között szerepel, a gyerekek nagy örömére, hogy hagyományteremtő céllal a következő években is, amennyiben lehetőségünk nyílik rá tábort szervezünk.

                           

KÉRDÉSE

VAN?

TÁMOGATÓINK